Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A baba pihenőszék kiválasztása

Egy 2017-ben egy szakértők bevonásával készült amerikai kutatás és tesztelés szolgál alapjául, hogy ebben a cikkben számos aspektusból megvizsgáljuk a baba pihenőszék használatával kapcsolatos kérdéseket. 
Többek közt alvástanácsadók, babafelszerelés szakértők, fejtették ki hozzáértő véleményüket, illetőleg szülők mondták el tapasztalásukat a gyerek pihenőszékek használatával kapcsolatban. 

8 órányi kutatómunka szólt arról, hogy a kiskereskedelmi és szülői oldalakon lévő vásárlói véleményeket tanulmányozták. Áttekintették az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nyilatkozatát, arról, hogy milyen „veszélyekkel” jár, ha a csecsemőt az „ülőeszközben” (mint az autósülés vagy a pihenőszék) hagyjuk aludni. Majd 10 különféle pihenőszék tesztje következett majd 20 órán keresztül.


Mi is a baba pihenőszék?

A baba pihenőszék nem egy kötelezően megvásárolandó eszköz, ennek ellenére sok szülő úgy gondolja, hogy a pihenőszék újszülött kortól óriási segítséget fog jelenteni a mindennapokban. Egy megbízható eszköz, ahol biztonságosan elhelyezhetjük a babát a közelünkben, amíg lefőzünk egy kávét, lezuhanyozunk vagy valamilyen rövid ideig tartó feladatot látunk el.
A  csecsemő pihenőszék tulajdonképpen egy fém vagy műanyag vázra ültetett szövettel behúzott ülés, amely fel-le rugózik. 

Ez a babatermék olyan csöppségek számára készült, akik még nem tudnak önállóan egyedül ülni. Egy olyan speciális termék, amelyet, a baba biztonságát szem előtt tartva terveztek. 
A legtöbb pihenőszék újszülött kórtól nagyjából 6 hónapos korig használható, vagy amikor a baba már elkezd önállóan felülni.
A ma piacon megvásárolható baba pihenő repertoárja az alacsony technológiájú, akkumulátort nem használó, kézi modellektől az automatizált, alkalmazáshoz csatlakoztatott, akkumulátoros vagy csatlakozódugós változatokig terjed. Az, hogy egy adott családnál melyik típusú pihenőszék lesz a befutó, az nagyrészt a személyes preferenciák kérdése.

A javaslat a megfelelő modell kiválasztásához, azon túl, hogy a szülő utána olvas, javasoljuk, ha van lehetősége próbáljon ki néhány pihenőszéket személyesen is a babával, mielőtt elkötelezné magát bármelyik típus mellett.

Mindezen felsoroltak értelmében a pihenőszékek oly sokfélék kinézetüket és funkcióikat illetően, hogy itt most nem egyedi modellekkel szeretnénk foglalkozni, hanem azzal, hogy milyen nézőpontokat vegyünk figyelembe, ha egy babaringató szék beszerzésén gondolkozunk.

Első aspektusként elmondhatjuk, hogy a baba pihenőszék nem egy szülőket megosztó termék. Abban általában a szülők egyetértenek, hogy nem csalódtak magában a termékben, viszont a megvásárolt típusokkal kapcsolatban előfordulnak jó és kevésbé jó tapasztalások egyaránt, ezért a szülők preferenciáihoz mérten kell megválasztani a baba számára a leginkább megfelelő gyerek pihenőszéket és ennek legjobb módja, ha a választás meghatározó szempontjaival tisztában vagyunk.
 

Hogyan válasszunk pihenőszéket?

A széles skálán mozgó, tesztelt pihenőszék közül voltak, olyan modellek, melyek vibráltak, hangot adtak ki, zenét játszottak le, egyik oldalról a másikra siklottak, de nem csak funkcióikat vették figyelembe, hanem más egyéb aspektust is, mint a biztonság, tisztíthatóság, könnyű szállíthatóság vagy tárolás, továbbá a jó ár-értékarány.Az elvégzett teszt, plusz a szülőkkel és szakértőkkel lefolytatott konzultációk konklúziója, hogy egy minőségi baba pihenőszéknek a következő kritériumnak kell megfelelnie.
 

 • A babát meg kell nyugtatnia vagy le kell foglalnia
  A csecsemők jól reagálnak a nyugtató mozdulatokra. Főleg az újszülött csecsemők esetében a gyengéd ringatás az anyaméhben való ringatózásra emlékezteti, így ez nyugtatólag hat rájuk. Megnyugtatják a nyűgös újszülötteket és segítenek megnyugtatni a kólikás csecsemőket. Bár a baba pihenőszék nem altatáshoz lett kitalálva, így nem is tesz jót a babának és nem is biztonságos a hosszabb szunyókálás vagy alvás a pihenőszékben.
  A szakértői biztonsági irányelvek rámutatnak, hogy a pihenőszékek helytelen használatának kockázata valós. A probléma megoldása mindösszesen annyiban kimerül, hogy az ülő és fekvő babatermékeket mértékkel kell használni.
  A pihenőszékek nem helyettesítik a kiságyat. Az orvosi konszenzus az, hogy a csecsemőknek, szilárd, sima felületem kell aludniuk, hogy csökkentsék a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát, különösen a baba első életévében.
  A baba pihenőszékben ébren töltött időt is korlátozni kell. Javaslat, hogy a babák ne töltsenek túl sok időt félig dőlt ülésekben. Ezen túlmenően minden olyan babafelszerelést érint , amely egy helyben tartja a gyermeket, mértékkel kell használni, hogy a csecsemők megfelelő módon fejlődjenek. Fontos, hogy a csecsemőknek legyen elég idejük a padlón hogy megtanuljanak kúszni, mászni, fordulni és felnyomni magukat. A nemzeti egészségügyi-és biztonsági teljesítményszabványok irányelvei egyszerre maximum 15 perces, legfeljebb napi kétszeri használatot javasol.

 • Erős és biztonságos
  Az optimális baba pihenőszék széles talpú, erős fémből készült vázzal gyártott, ez növeli a megbízhatóságát és eközben csökkenti a felborulás kockázatát. Ha biztonságról beszélünk mindenképpen a sérülések elkerülése érdekében a baba pihenőszékeket az utasításoknak megfelelően szabad csak használni. A babaszéket kizárólag sima, kemény felületre, padlóra szabad helyezni. Soha ne használjuk azokat, ágyon, kanapén, párnán vagy más puha felületen. A játékrúd sem funkcionál fogantyúként. A baba becsatolását sem szabad félvárról venni biztonsága érdekében, illetőleg a gyártó megadja a súly- vagy korhatárokat.

 • Gépben mosható huzattal vagy szövettel kell rendelkeznie
  A legtöbb pihenőszék levehető huzattal rendelkezik és mosógépben mosható, csupán csak követnünk kell az adott modell utasításait, hőmérsékleti irányelveit. Teljesen megszáradt huzatot tegyünk csak vissza. Bármilyen nedvesség penészedéshez vezet, ez volt a forrása a Fisher-Price Rock’n Play Sleeperes pihenőszék visszahívásának 2013-ban.

 • További cél a stimulálás
  A baba megnyugtatásán túl egy baba pihenőszék feladata az aktív időben, hogy stimuláljon, vagyis a pihenőszékeket leginkább játék közbeni használatra tervezték, így sokuk rendelkezik eltávolítható interaktív játékrúddal. 
  A játékrudak elég messze vannak elhelyezve, ahhoz hogy arra ösztönözze a csecsemőket, hogy elérjék és megpróbálják megragadni a rajtuk lévő vonzó játékokat. Ez a mozgás segíti a finom motoros készségek fejlődését.
  A játékrudakon csörgők, zajkeltő és különféle színes, csábító játékok vannak elhelyezve, hogy ez mentálisan stimulálja, szórakoztassa a csecsemőt. A komolyabb modellek, a rezgő baba piheőszékek, már beépített, akkumulátoros zene- vagy hangkompozíciókat is játszanak. Az altatódal - vagy természet hangjai szintén hasznosak lehetnek a nyűgös babák megnyugtatására.
   
 • Megfelelő nyak-és fejtámasz
  A kényelmes ülés nem csak nekünk felnőtteknek fontos, hanem a kényelmi szempontokon túl az egészségügyi szempontokat figyelembe véve, talán a csöppségeknek még fontosabb, ezért nélkülözhetetlen a párnázott és puha üléshuzattal ellátott pihenőszék megválasztása. Különösen újszülöttek esetében érdemes megbizonyosodni arról, hogy a szék megfelelő fej- és nyaktámasszal rendelkezzen. Ez mindaddig fontos, még a csecsemőnek el nem kezdenek megerősödni a nyakizmai.

 • Kiváló minőségű anyag
  Különösen újszülött korban a csecsemők bőre érzékenyebb a szintetikus anyagokra, mint például a poliészterben található irritáló anyagok. Ezért használnak a babatermékeket gyártó cégek termékeikhez pamut, muszlin stb. anyagokat, hogy a lehető legkíméletesebb legyen a kicsik bőréhez.

 • Kompakt és könnyen szállítható
  Ellentétben a robosztusabb elektromos hintákkal a baba pihenőszék könnyen mozgatható és tárolható. Jellemzően kisebb kerettel készülnek. Súlyuk is kisebb, hogy az édesanyák könnyebben tudják a babákkal mozgatni azokat.
Tartalomhoz tartozó címkék: pihenőszék

Keresés