Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A hintázás fejlesztő hatásai

Tavasszal a gyerekek számára mi más is lehetne a legszórakoztatóbb kerti játék, mint a gyerek hinta, azonban kevesen vannak tisztában a gyermekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásaival.
Nem hiába találkozhatunk számos helyen a hinták legkülönbözőbb fajtáival, legyen szó, akár a játszótereken található mérleghintákról vagy a kerti lengőhintákról.

 

A hintázást nem lehet elég korán kezdeni

A legjobb baba pihenőszékek című cikkünkben már érintettük a hintáztatás pozitív hatását. Már az anyaméhben ringató jellegű mozgást érzékel a baba, ami megnyugtatja őt. 
Ezen tényekre alapozva, a babatermék gyártók segítve az újdonsült anyukák életét, a legkülönbözőbb funkciókkal ellátott pihenőszékek tárházát vonultatják fel. Kifejezetten hintáztató mozgást az elektromos babahinta produkál, így mondhatjuk, hogy a mai bébik már gyakorlatilag újszülött korukban megkapják az első hintájukat, de nézzük meg részletesen milyen pozitív hatásokat is tulajdoníthatunk a gyerek hintáknak.


A hintázás a testet és agyat stimuláló mozgás

Ha a téma mélyére ásunk és bele gondolunk nem véletlen, hogy játszótereken, óvodákban, parkokban bizonyosan találkozunk valamiféle hintázási alkalmatossággal úgy, mint a lengőhinta, fészekhinta, kötélhinta vagy a mérleghinta.
Az édesanyák sokszor azért is részesítik előnyben a játszótereket és parkokat, mert csemetéjük a sokféle telepített játékkal és a gyermektársasággal levezeti felesleges energiáit és talán még jobban is fog aludni. Ez a hintázással sincsen másképpen, viszont a hintázó mozgás kiválóan stimulálja a testet és az agyat.

A hintázásnak igen komplex és széleskörű hatás van, ugyanis lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy érezzék a gravitáció vonzását, érzékeljék az egyensúlyt és más érzeteket, például tapasztalják a gyors előre-hátra mozgást. Növeli a gyermekek testtudatát, ezen felül különböző látványokat és hangokat tapasztalnak meg.
 

Miért is élvezi a legtöbb embehr a hintázást? 

Nos, mi is történik valójában? intázás közben az érzések széles skáláját tapasztalhatjuk meg, az oda-vissza mozgás megnyugtató ritmusától, a gyors térben és időben történő utazás izgalmáig. Ezek az élmények emlékeztetnek az anyaméhben megélt mozgásokhoz, ilyenkor a gyermek először érzékeli a gravitációs erőket.


A hintázás hatásai

 • Egyensúlyzavarok kiküszöbölése
  A hintázás, lengés stimulálja testünk érzékszerveit, mint pl. egyensúlyközpont. Az egyensúlyközpont és az idegrendszer már magzati korban elkezd kifejlődni. Ezen időszakban is a kismama sokat tehet magzatának fejlődése érdekében kismama jógával vagy különféle mozgással, amely a várandóság alatt javasolt. A baba születését követően is érdemes figyelmet fordítani a pici egyensúlyközpontjának fejlődésére, mert a megfelelő ingerlés hiányában a mozgásfejlődés lelassulhat. Ennek megnyilvánulása, hogy a baba később kezd el kúszni, mászni, ülni, és ezután a totyogó korszakában, azt vesszük észre, hogy a gyerkőc nehezebben áll fel vagy gyakran huppan a földre, bizonytalan a járása a rossz egyensúlyérzék okán.

  Az óvodás vagy iskolás korban már azt gondoljuk, hogy fellélegezhetünk, de nem, mert ekkor sem szabad elhanyagolni ezen terület fejlesztését, mert olyan problémáknak lehet a gyökere, mint a későbbi tériszony, figyelemzavar  vagy tanulási probléma.

  Azon kisgyermekek, akik egészséges idegrendszerrel rendelkeznek, szívesen mozognak, ugrálnak, pörögnek és hintáznak. Azonban, ha észrevesszük, hogy gyermekünknek nehezebben megy a biciklizés megtanulása, hintázás közben könnyen elszédül vagy hányingere lesz, tériszonya van vagy netalán fél bizonyos mozgásoktól, abban az esetben gyanakodhatunk arra, hogy az egyensúlyközpontja nem elég fejlett.

  Megoldás a mozgás. Fontos hogy picibaba korban minél több teret adjunk a kúszó-mászó mozgásnak, fordulásnak és mászásnak. Óvódás korban támogassuk, hogy gyermekünk minél többet csúszdázzon, hintázzon, iskoláskorban pedig ne a TV és számítógép előtt üljön, hanem szaladgáljon, biciklizzen a szabadban.

   
 • Motoros készségek és koordináció
  A gyerek hinta használata a gyermekek koordinációjának fejlesztését is nagymértékben támogatja, mert hintázáskor a test több izomcsoportot is megmozgat. Hasizmaikat használniuk kell, hogy függőlegesen maradjanak a hinta közepén és lábaik segítségét kell igénybe venniük, hogy a hintát mozgásban tartsák, továbbá karjaik szükségesek, amikor a hintát a kerethez rögzítő kötelekben vagy láncokban kapaszkodnak.
  Lendítés közben az izmok megfeszülnek, folyamatos stimulációt kapnak, így erősödnek. Az erősebb izmok segítik őket az egyéb más fizikai tevékenységekben is. Mindemellett, mivel ezeket az izomcsoportokat mozgatják kalóriát is égetnek, így egészségükhöz is hozzájárul ez a szórakoztató testmozgás.

   
 • Szabadban töltött idő
  Szerencsésebb családok esetében, akik kertvárosban lakhatnak, a kertben van egy saját kerti gyerek hinta, de ha nem akkor bizonyosan van a közelben park vagy játszótér. A hinták jellemzően játszótereken vannak, a játszóterek pedig a szabadban. A kültéri játékoknak a fizikai előnyei pedig óriásiak. 
  A szabadban tartózkodó gyerekek több aerob-és erősítő mozgást végeznek, miközben futnak, ugrálnak, csimpaszkodnak és másznak, csontjaik és izmaik megerősödnek. Ezen okból kifolyólag azok a gyerekek, akik rendszeresen időt töltenek szabadtéri játékok használatával, több kalóriát égetnek, mint a tv vagy számítógép előtt ülő társaik, így csökken a gyerekkori elhízás kockázata is. Mindemellett tudjuk, hogy a gyermekek számára milyen fontos a D-vitamin bevitel, mely elengedhetetlen a betegségek megelőzésében és az erős csontozat építéséhez. A szabadban többet tartózkodó gyermekek esetében kisebb a kockázata a krónikus gyermekkori betegségek kialakulásának.

   
 • Stresszoldás
  A gyerkőcök még nem tudják mi az a stressz, nincsenek vele tisztában, de már őket is érik hatások az óvodában vagy iskolában, amelyeket esetleg nehezebben dolgoznak fel. Egy kis hintázás csodákra képes, egy gyermek hinta segíthet megnyugtatni a túlzottan feszült vagy szorongó gyerekeket.
  Mint ahogy a függőágyban eltöltött kis relaxálás képes megnyugtatni egy felnőttet, úgy a hintázás oda-vissza mozgása megnyugtatja azt a gyermeket, akinek nehéz napja volt vagy túlingerelték az iskolában vagy esetleg más tevékenység közben.

   
 • Társadalmi, szociális fejlődés
  A gyermek hintákon és más játszótéri eszközökön közösen eltöltött játékidő segít megtanulni a gyerekeknek az egymással való kommunikálást, osztozkodást a játékokon, stb. Együtt találnak ki játékokat és szocializálódnak oly módón, hogy önkéntelenül megtanulják, hogyan viselkedjenek más hasonló korú gyerekekkel. 

  Egy szülő számára kívülről úgy tűnik, mintha őrült kisemberek össze-vissza rohangálnának, de valójában az történik, hogy a gyerkőcök gyakorolják az egymással való kommunikációt, megpróbálják már egymás tudtára adni szavakban gondolataikat és érdeklődésüket és elkezdik tanulni, hogy hogyan dolgozzanak össze egy közös cél elérése érdekében.
  Még az is pozitív a fejlődésükre nézve, ha egy szituáció elfajul és játszótéri dulakodásba csap át, mert nekik is meg kell tanulniuk, hogy hogyan kezeljék a konfliktusokat és hogyan működjenek együtt, ha a dolgok éppen nem úgy alakulnak, ahogy ők eltervezték.

  Ha belegondolunk, hogy egy egyszerű játszótéri tartózkodás alkalmával, mennyi szituációba helyeződik egy gyermek és mennyi mindent tanulhat, csupán egy egyszerű példa.
  A megérkezés alkalmával az összes hinta foglalt és neki türelemmel kell várnia, még az egyik felszabadul. Ebben a pillanatban mind a türelmet, mind a várakozás módját gyakorolják.
  Vagy példának okáért a két egymás melletti hintában ülő két gyermek versenyez, hogy kinek a hintája tud magasabbra emelkedni. 

 • Érzékszervi készségek fejlődése
  Az a gyermek, aki idejének javarészét a TV előtt tölti, csupán két érzékszervi képességét használja a látását és a hallását. Amikor a gyerekek a szabadban játszanak, akkor mind a hét érzékszervi képességüket fejlesztik és használják.
  Ez magába foglalja hallás, látás, tapintás, szaglás és ízlelésen túl a már elsőként említett vestibuláris rendszert, mely a térbeli tájékozódásban és az egyensúly megtartásában van segítségünkre, továbbá a propriocepciót, amely különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelését jelenti.

  A gyerkőcök más érzékszerveiket használják, mikor kint játszanak. Hozzáérnek mindenhez a környezetükben, a fa gyerek hintához, fenyőtobozhoz, a homokhoz és megtanulják, milyen alakúak és milyen érzetük van. Hallják, ahogy madarak, repülők és autók haladnak el mellettük, fölöttük. Látják a szép színes virágokat, fákat és bokrokat. Érzik a frissen vágott fű, nyíló virágok illatát.
  Figyelik barátaikat és fejlesztik azt a képességüket, hogy gyorsan nézzenek egyik személyről vagy dologról a másikra. Szerencsés esetben a szülővel még megkostólhatja a szamóca vagy málna termését.

   
 • A figyelem hosszabb ideig való fenntartása
  A hinta használata egy kiváló módja annak, hogy segítse a gyermek összpontosítását. Voltaképpen erősen ajánlott tevékenység az ADHD-t diagnosztizált gyerekek esetében, ugyanis a hintázás segít abban, hogy újra összpontosítani tudjanak más strukturáltabb tevékenységekben. 
  Nem véletlen, hogy az iskolában, a szünetekben a gyerekek kimennek és játszanak a kinti telepített játékokon. Ez a struktúrálatlan játékidő segít újra fókuszáltnak lenni, felfrissíteni az agyat, újra odafigyelni az órákon és felkészülni arra, hogy a nap folyamán újra bekapcsolódjanak a tanulásba.
  Általánosságban véve elmondható, hogy azon gyerekek esetében, akik az idejük nagy részét a szabadban töltik, általában kíváncsibbak, hosszabb ideig képesek egy feladatra koncentrálni és jobban tudnak önállóan játszani.
  Ha arra ösztönözzük gyermekeinket, hogy többet hintázzanak és több időt töltsenek a szabadba azzal, azon képességeik fejlesztését támogatjuk,amelyre szükségük lesz a tanulásban való koncentrálásnál.

 

 • Jobb irás-, olvasási- és koncentráló képességek
  Kutatások igazolták azt a tényt, hogy, azok, akik csecsemő-, kisgyerek és iskoláskorban sokat hintáztak, azok könnyebben sajátították el az írás- és olvasás képességét. Jobban tartják a sorok irányát, továbbá nem olyan jellemző, hogy a betűket felcserélnék. 
  Ennek oka, hogy a hintázás javítja a két agyfélteke közti kapcsolatot, fejleszti a gondolkodási képességet. Ezen felül az agykérget is stimulálja, ahol az agy koncentrációért felelős része található.

   
 • Jobb hangulat
  A szabadban való játékról kimutatták, hogy javítja a gyermekek általános közérzetét, hangulatát. Ahogyan a felnőttek, úgy a gyermekek is boldogabbak, ha friss levegő és napfény éri őket. A napfény stimulálja az agynak azon részét, amely a boldogságért felelős, azaz elmondhatjuk, hogy napfény egyenlő boldogság. 
  Mindemellett még elmondható, hogy azok akik, kint vannak pozitívabbak, mint akik a lakásban töltik idejük nagyobb részét.
Tartalomhoz tartozó címkék: hinta

Keresés