Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A legjobb baba pihenőszék

A leendő és újdonsült édesanyáknak ebben a cikkben segítséget és iránymutatást nyújtunk, hogy lehető legkönnyebben és gyorsabban találják meg a számunkra legjobb baba pihenőszéket. Átlássák és megértsék, hogy milyen különbségek vannak pihenőszékek, babhinták és elektromos pihenőszékek között és könnyedén el tudják dönteni, hogy melyik a leginkább megfelelő modell számukra és kisbabájuk számára.


Az, hogy kinek mi a legjobb az egy roppant mód szubjektív dolog, véleményem szerint hiába adnánk egy top 5 listát, ajánlással, hogy véleményünk szerint melyik a legjobb piehnőszék, közel sem biztos hogy az általunk javasolt első baba phenő nagyon sok édesnyának megfelelne, mert az igények között óriási eltérés van és ami az egyik édesanyának a legjobb, már közel sem biztos, hogy egy másik édesanya számára is az, továbbá most végsősoron az a cél, hogy mindenki a számára legoptimálisabb babaringatót találja meg, melyben nem fog csalódni és még a baba így is felülírhatja a mi általunk legjobbnak vélt választásunkat. 

Kutatva külföldi oldalakon is, ahogy egyre több pihenőszék típussal találkoztam, egyre nagyobb lett a káosz és zűrzavar, hogy hogyan is lehetne megkülönböztetni, csoportba tenni, rendszerezni, ezeket a babaszoba kiegészítőket. 

Nos, hosszas kutatás után, ezen csoportosítás tűnt a legkézenfekvőbbnek. Két nagyobb csoportra különítettem a pihenőszékeket az egyszerűbb és komplexebb típusokra.


Egyszerűbb pihenőszékek

 • Az általunk választott első típust a felnőtt hintaszékhez hasonlíthatnánk, annyi különbséggel, hogy a baba nem ül benne, hanem enyhén dőlten fekszik. A pihenőszék alja enyhén ívelt, így a hintázó mozgást elindítani csupán csak egy mozdulat, így a csecsemők egy kis érintéssel előre hátra ringathatók.
  Ez a pihenőszék típus már újszülött kórtól használható, de legtöbbjük csak körülbelül 6 hónapos korig használható. A hintázó mozgású pihenőszék kompaktabb, mint egy elektromos babahinta, így súlyánál és méretnél fogva, könnyen mozgatható.
  Hátránya, egyszerűségéből fakad a hintázó mozgást az édesanyának kell fenntartania, így ha babája ezt a mozgatást igényli, nem tudja őt otthagyni. Ez a jellegű ringató mozgás a méhben megélt mozgásra hasonlít, így megnyugtatja a babát. Ez a típusú babaringató szék a baba megnyugtatására és játékra lett tervezve. Az alvás elősegítésére, de nem a benne történő alvásra használható, alváshoz mindenképpen a babát síkfelületre kell fektetni.
  A babáknak csak ringató mozgásra van szükségük, hogy megnyugtassák őket, így ez a baba pihenő, funkciónalítását tekintve erre a legalkalmasabb.

  Összegzés   Működtetés: szülői manuális mozgatás
                         Funkció: alvás elősegítés, nyugtatás
                         Időszak:
  pihenő, relaxáló

   
 •  Az általunk választott második típus még mindig az egyszerű pihenőszék modellek közé sorolható.Ezen a bébi pihenőszék esetében egy enyhén ferde szövetülés egy egyszerű fémkeretre van ültetve. 
  Az ülések enyhén párnázottak vagy rugalmas anyagokból készültek és egy hevederrendszerrel rendelkeznek, hogy a baba nehogy kiessen az ülésből. 
  Eleinte, ugyanúgy a szülök mozgatása ringatja a babát, de később, ahogy a baba nagyobb lesz, rájön, hogy saját maga, ahogyan mozog, néhány láb-és kézmozdulattal képes mozgásba hozni a széket fel-le irányba. Tehát segít megtanítani a babának az ok-okozat összefüggését.
  Ezek a csecsemő pihenőszékek már azért bizonyulnak optimálisabb választásnak az előzőhöz képest, mert mozgatásához nem kell az édesanya, a baba rá fog jönni saját magától, hogy hogyan tudja a széket mozgásba hozni. Így akár már az édesanyának jut ideje arra, természetesen a pici közelében, hogy akár egy kávét nyugodtan elfogyasszon.
  Előnyük, hogy ezek a babapihenők kicsik, könnyen mozgathatók, nem igényelnek sem elemet, sem áramot, tökéletesek egy sokat úton lévő családnak, valamint azok számára, akik, egy egyszerűbb technológiamentes baba pihenőszéket keresnek.

  Összegzés   Működtetés: baba saját mozgása
                         Funkció: megörző
                         Időszak: éber

   

Mire érdemes figyelni az egyszerűbb pihenőszékek kiválasztásánál?

 • A baba biztonsága és a baba pihenő megbízhatósága főként a váz szilárdságán múlik. A legjobb pihenőszékek váza erős fémből készül, míg a hagyományos típusok műanyag vázzal rendelkeznek. A fém váz további előnye hogy tartósabb, így akár egy jó állapotú pihenőszéket még a következő testvér is használhat vagy akár el is adható.
  Ha már biztonságról beszélünk alap a 3 pontos biztonsági öv, azonban sok modellnél már az 5 pontos biztonsági öv sem ritka.
 • A szélesebb alap csökkenti a felborulás kockázatát.
 • Az sem egy utolsó biztonsági szempont, hogy a gyerek pihenőszék alján van-e csúszásgátló, amely megakadályozza az elcsúszást, különösen csempe-és padló felületen. 
 • A megfelelően párnázott ülést se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen még ha a baba nem is tölt naponta órákat a székben, akkor is fontos a kényelme, továbbá lényeges szempont, hogy a pihenőszék anyaga ne irritálja a baba érzékeny bőrét.

Sok alapszék a ringatási módón kívül nem sok egyéb mást kínál, így hosszú távon nem fogják a baba figyelmét lekötni, ezért érdemesebb a komolyabb rezgő, hintáztató funkciójú baba pihenőszékeket is megismerni, hogy megtaláljuk a legjobbat.
 

Komplexebb pihenőszékek

Ezek a babaringatók funkcióikat tekintve már sokkal komplexebbek. Felfedeztük, hogy igazából gyártótól és modelltől függ, hogy a zenélő, rezgő- és hintafunkciót milyen párosításokban integrálják a pihenőszékbe. Némelyek csak zenélő és hintázó funkciót kaptak, ők az elektromos babahinták.
Aztán a gyártók repertoárjában vannak az elektromos pihenőszékek, melyek vagy elemmel funkcionálnak vagy hálózatról működtethetők. Ezen esetekben vagy rezgő- és zenélő funkciót párosítanak hozzájuk vagy sokak már mindhárom rendeltetést tudják.


Az elektromos babhinta és rezgő baba pihenőszék

Ezen babaringató székek nagyságuknál és súlyúknál fogva már nehezebben mozgathatóak, így nehezebb áthelyezni egyik helyiségből a másikba. A legoptimálisabb, ha egy központi helyre tesszük azokat, mint például a konyha vagy a nappali.
 

 • Az elektromos babahinta az egyik legkiválóbb módja, hogy a babának szórakozást nyújtson. Ezeket a babringató székeket általában arra használják, hogy az előre-hátrafelé mozgása megnyugtassa és álomba ringassa a babát. 
  Nem kell az édesanyának ülést kézzel ringatnia, mert a babahinták mechanikusan működnek. 
  Az elektromos hinta abban az esetben egy kiváló választás pl. újszülött kórtól, ha az édesanya fáradt, kevesebb a türelme, netán tán az ideje, hogy karban ringassa kisbabáját, így számukra lehet, hogy ez a típusú „gyerek pihenőszék lesz a legjobb választás.
  A valamire való elektromos babahinták minőségi anyagok felhasználásával készülnek és garantálják a tartósságot. 
  Általánosságban elmondható, hogy időzítő funkció gombbal megválasztható a hintáztatási idő, ezen intervallumok, azonban típusonként, gyártóként változhatnak, ezen felül, lehetőség van a hintáztatás időzítő nélküli bekapcsolására is.  A kellemes pihenést beépített zenelejátszó modul teszi még pihentetőbbé. A kényelmet és a komfortérzetet hivatott továbbfokozni a baba elektromos hinta finom, puha anyaga, belső kialakítása, esetleg extra párnája. Minden modell esetében a gyártó meghatározza a biztonságos használati időt, amit legtöbbször súlyban adnak meg, ez javarészt a 9-kg-os határ, vagy a baba fél éves kora.A gyártók az éber nézelődős időszakra is gondoltak, melyet a baba az elektromos hintában tölt, ennek okán kaptak a babhinták aranyos kis lelógó, csörgőkkel, különféle színes figurákkal díszített játékhidakat. Mivel már egy összetettebb, elektromos hinta pihenőszékről beszélünk ez az árfekvésben is mutatkozni fog az egyszerűbb modellek áraihoz képest.

           Összegzés   Működtetés: mechanikus
                                  Funkció: alvás elősegítés, nyugtatás
                                  Időszak: pihenő, relaxáló

 

 • A mi utolsó kategóriánk, a fentebbiekhez képest az úgymond csúcskategória, ahová a rezgő baba pihenőszékeket soroltuk. Itt gyakorlatilag a gyártók „all in one” egy termékbe integráltak mindent. Persze előfordulnak olyan változatok, amelyek a hinta funkciót nem tudják. 
  A rezgős baba pihenőszékek is típusonként eltérhetnek az általunk leírtaktól, de nagyjából a leírtak lesznek a jellemzők. 
  A rezgő pihenőszékek mozgatásához szükséges energiát vagy hálózatról, vagy akkumulátorról kapják.
  Mindenekelőtt, a legfontosabb a baba biztonsága, ha az általunk választott pihenőszék hinta funkcióval is rendelkezik, akkor nagyon fontos az 5 pontos biztonsági öv. Emellett sarkalatos, hogy ez a biztonsági öv, lehetőleg el legyen rejtve, nehogy becsíphesse a baba az újacskáit vagy a kialakítása olyan legyen, hogy ilyen apróbb balesetek ne fordulhassanak elő, hiszen tudjuk, hogy amit csak lehet, a babák mindent felfedeznek.
  Ha már biztonságról beszélünk, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott újszülött pihenőszék az európai szabványoknak megfelel, pl. gondolunk itt arra, hogy az anyaga nem tartalmaz olyan festéket, amely káros lehet a baba egészségére, vagy ha árammal működnek, akkor ez a kialakítás a lehető legbiztonságosabb legyen.
  Egy multifunkciós pihenőszékbe már többféle mozgást integráltak, mint például a fel-le, hintázó vagy körkörös mozgások, így igen széles spektrumból választhatunk, hogy megtaláljuk a kisbabánk számára leginkább optimálisabbat.
  Egy valamire való rezgő pihenőszék sem elképzelhető a szép színes játékhíd nélkül, amely a baba figyelmét leköti és fejleszti érzékeit.
  A gyártók azt javasolják, hogy ha megszületett a baba, akkor vele együtt mennyünk el vásárolni, ha lehetőségünk van rá. Megfogjuk látni, hogy melyik az a modell, amiben igazán jól érzi magát, illetőleg melyik szín-forma és figura kombináció az, ami igazán nyerő lesz számára. Funkcióiban ezek a rezgő pihenőszékek tartalmazhatnak zenélő funkciót, itt általában számos dallam közül választhatunk, sőt nem ritka a pihenőszékben a hangerő szabályzó sem.

   

           Összegzés   Működtetés: mechanikus mozgatás
                                  Funkció: alvás elősegítés, nyugtatás, foglalkoztatás, figyelemlekötés
                                  Időszak: pihenő, relaxáló, éber

 

A cikk elején azt írtam, hogy nem tesszük le voksunkat egy gyártó egy bizonyos pihenőszéke mellett sem, de a fent leírtak alapján az egyéni, szuverén véleményem, hogy a legjobb baba pihenőszék bizonyosan nagyon sokaknak az utolsó kategóriából fog kikerülni, hiszen a rezgő, zenélő és hintázó pihenőszékek számos igényt kielégítenek és igen sokrétűen használhatóak, mint már fentebb bizonyítottuk. Ilyen formán, mi megadtuk rezgő pihenőszékeknek a legjobb pihenőszék titulust.

Ha már a megfelelő típust sikerült kiválasztani, hogy pihenőszék, elektromos hinta, vagy elektromos pihenőszék, ami számunkra a leginkább szimpatikus, abban az esetben segítünk, abban is hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen az általunk választott baba pihenőszék.

Tartalomhoz tartozó címkék: pihenőszék

Keresés