Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Sterilizáló

Kisbabád első hónapjaiban különösen ügyelned kell a megfelelő higiéniára. Mivel a baba gyomra még rendkívül érzékeny, fontos, hogy minden etetés után sterilizáld a cumisüvegeket és rendszeresen fertőtlenítsd a cumikat és rágókákat. A sterilizáló készülékek és kiegészítők hatalmas segítséget nyújtanak a mindennapok során, gyorsabbá téve a folyamatot és makulátlanná a végeredményt.
Rendezés:


AMIT A STERILIZÁLÓ TERMÉKEKRŐL ÉS STERILIZÁLÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES

 • Miért fontos a sterilizálás?
 • Mit jelent a cumisüveg sterilizálása ?
 • Hogyan kell sterilizálni?
 • Sterilizálási módok
 • Segítség sterilizáló kiválasztásához
   

MIÉRT FONTOS A STERILIZÁLÁS?

A csecsemő immunrendszere még az első fél évében igen fejletlen, így nem képes a kellő védelmet nyújtani a kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal szemben. Ennek okán az édesanyának kell nagy körültekintéssel lennie a baba környezetére, különösképpen azokra a tárgyakra, amelyek közvetve vagy közvetlenül a baba szájával érintkeznek.
A baba hat hónapos koráig javasolt mindent sterilizálni különös tekintettel a cumikra, cumisüvegekre, rágókákra, bébi játékokra. Majd fél éves kor után csökkenthető a sterilizálás gyakorisága, két-három napos periódusokra, ezt követően elegendő csak indokolt esetben az ilyen fajta nagy hatásfokú fertőtlenítő eljárást alkalmazni.

 

MIT JELENT A CUMISÜVEG STERILIZÁLÁSA?

A sterilizálás szó hallatán valószínűleg mindenkinek az egészségügy és az egészségügyben használatos tárgyak jutnak eszébe és hogy ez valami rettentő komoly dolog. Részben igen, mert sok betegség és fertőzés kialakulása előzhető meg ezzel a folyamattal. A csecsemők esetében sincs ez másképpen, sterilizáló használatával megakadályozzuk, hogy különféle kórokozók a baba szervezetébe kerüljenek és megbetegedéseket okozzanak. 
A sterilizálás, más néven csíramentesítés, azon folyamatok összessége, melynek során a mikroorganizmusok minden fajtáját teljes mértékben elpusztítjuk. Nyilván valóan ilyen fajta körülményeket otthon nem tudunk teremteni, de a sterilizáló használatával már egy nagyon intenzív fertőtlenítése a termékeknek elérhető. Ebben az esetben a mikroorganizmusok számát olyan mértékben tudjuk csökkenteni, hogy ne tudjanak fertőzni. 

 

HOGYAN KELL STERILIZÁLNI?

 • A cumisüveg sterilizálóba csak teljesen tiszta termékeket helyezünk, így már közvetlen az etetés végeztével már elkezdjük a fertőtlenítés folyamatát, azzal hogy a használt cumisüveget, etetésnél használt eszközöket elmossuk folyó csapvíz alatt. Ne hagyjunk tejmaradékot az üvegbe, mert a műanyag az üveghez képest több szagot tart vissza, szív magába.
 • Az alapos elmosás, elöblítés után az összes étkezéshez használt eszközt vagy éppen azon termékeket, melyeket fertőtleníteni szeretnénk forró sterilizálóba vagy hideg vizes fertőtlenítő oldatba helyezzük.
 • A cumisüvegek, cumik használati útmutatójában leírtak szerint végezzük a termékek fertőtlenítését.
 • Nem elfelejtendő, ha már a termékeket megfelelően lefertőtlenítettük, ne nyúljunk hozzájuk mosatlan „koszos” kézzel.  Alapos kézmosás után, műanyag fogó használatával  tegyük ki a termékeket egy tiszta, steril textíliára,a konyhapultra. Némely cumisüveg fertőtlenítő, ha benne hagyjuk az üvegeket, eszközöket, hosszabb ideig sterilen tartja azokat.

 

STERILIZÁLÁSI MÓDOK

Alapvetően megkülönböztetünk hideg és forró sterilizálást. A többség alapvetően a forró sterilizálást részesíti előnyben és ezen az alapelven működő sterilizáló eszközöket keresik jobban praktikusságuk és egyszerűségük okán. 

 • Hideg sterilizálás
  A hideg sterilizáló eljárás során valamilyen vegyszerrel és víz keverékével elegyített oldatot használunk fertőtlenítés céljából. Ezek a szerek tabletta, por vagy folyadék formájában kaphatók. Az elkészített oldatban meghatározott ideig szükséges áztatni a sterilizálni kívánt eszközöket, mint a cumisüveg, cumi, mellszívó alkatrészek, stb. Majd, forralt, de kihűlt vízzel kell leöblíteni azokat. Mivel a műanyag hajlamos a szagokat magába szívni, a kellemetlen szag semlegesítésére ajánlatos a forrógőzös szagtalanítást végezni.
   
 • Forró sterilizálás
  A piacon jelenleg kapható forró sterilizáláló eszközök ugyanazon mechanizmus alapján fertőtlenítenek, működési elvük, hogy a forró vízgőz fertőtlenítő hatását használják ki. Viszont kialakításukban, árukban, funkcióikban már jelentős eltérés mutatkozik.
  Némely típus mikrohullámú sütővel együtt funkcionál, de vannak modellek, amelyik saját maguk állítják elő a vízgőzt, ezek az elektromos sterilizáló készülékek. 
  A forró eljárások hasonlítanak a régi bevált módszerhez, a kifőzéshez, de sokkal praktikusabbak és gyorsabbak, különösen, ha sűrűn és sok cumisüveget vagy egyéb eszközöket kell fertőtleníteni. 

 

SEGÍTSÉG STERILIZÁLÓ KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Mint mindennek így a sterilizáló eszközöknek is meg van az előnyük illetőleg „hátrányuk”. Mint már az előbbiekben említésre került, a forró gőzös sterilizáló készülékeknek, eszközöknek sokkal nagyobb a népszerűsége és keletje, így mi is főként ezen termékekre koncentrálunk.

A termékkínálatban megtalálható sterilizáló zacskó, mikrohullámú sterilizáló edény, elektromos gőzsterilizáló készülékek valamint UV fénnyel működő sterilizáló doboz és UV ledes technológiával működő cumi sterilizátor.

 • Sterilizáló zacskó
  A sterilizáló zacskó a legolcsóbb termék a sterilizálók termékkínálatában, de nem feltétlenül a legköltséghatékonyabb. Előnyük, hogy használatuk egyszerű. Utazáshoz, kórházi bent tartózkodáshoz a legcélszerűbb termék kis helyigénye miatt, hosszú távú otthoni használtra viszont, nem a legalkalmasabb.
  A mikrós sterilizáló több méretben kapható. A használt víz mennyiségét a zacskó mérete határozza meg. A víz és a mikrohullámok által képződött vízgőz pusztítja el a kórokozók és baktériumok 99,9%-át. A sterilizáló zacskó gyártója feltünteti, hogy egy zacskó hány használatra alkalmas illetőleg a mikrohullámú sütőt hány wattra állítsuk. 
   
 • Mikrohullámú sterilizáló edény
  A sterilizáló zacskó kényelmesebb és modernebb változata. A mikrohullámú sütőbe tehető sterilizáló edény árában abszolút elérhető termék, a legközkedveltebbnek mondható, utazáshoz még éppen alkalmas, de otthoni használatra is remekül alkalmazható. Esetében is a forró gőz sterilizáló hatása érvényesül.

  A számunkra leginkább megfelelő mikrohullámú sterilizáló megválasztásánál számításba kell vennünk a termék paramétereit, hogy kényelmesen elfog-e férni a mikrohullámú sütőnkben, úgy hogy a tálca megfelelően forogni is tudjon, továbbá, hogy a beleférnek-e az általunk sterilizálni kívánt eszközök, cumik, cumisüvegek.

  Amire mindenképp figyelni kell, mielőtt megkezdjük a sterilizálást, az az, hogy az egyes darabok gyártói milyen javaslatokat tesznek a fertőtlenítésre, nehogy megolvadjon a hőtől a cumisüveg vagy valamelyik darab deformálódjon.

  A mikrohullámú sterilizáló használata végtelenmód egyszerű. A fertőtlenítendő üvegekkel vagy más termékekkel és az ajánlott vízmennyiséggel, a fedelével letakarva behelyezzük a mikrohullámú sütőbe, majd a gyártó által megadott hőfokot és melegítési időt beállítjuk. Mielőtt kivennénk a lefertőtlenített üvegeket érdemes kihűlésig várni, nehogy megégessük magunkat. 

Keresés