Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Hintaló, na de milyen?

Hogyan is válasszuk ki a legjobb hintalovat? A hintaló igen népszerű ajándék karácsonyra vagy elsőéves szülinapra, amellett, hogy nagyon dekoratív még pozitív hatással is van a kisgyermek fejlődésére. Nem könnyű választani a babatermék gyártók szebbnél szebb hintalovai közül, azonban néhány dolgot nem árt figyelembe venni, ha hintalovat választunk.
 

A hintaló preferenciái

 • A hintaló mérete és ülésmagassága
  A játékgyártók ma már nem csak az idősebb gyermekek számára gyártanak hintalovakat, hanem a „fiatalabb korosztály”, a kicsik számára is. Az igazi, régi hintalovakat megidéző típusokat még a legkisebbek nem tudják biztonsággal használni, így készültek hintalovak babáknak, ezek főként beülős hintalovak, foteles hintalovak vagy más állatokat megformázó hintajátékok, mint pl. a katica hintaló, de inkább hintajátékoknak mondható.

  Ma már 6 hónapos babáknak is készülnek hintalovak, hintajátékok, hintaállatok, de léteznek olyanok is melyeket egészen 12 éves korig kiszolgálják a gyerekeket.
  Ne csak feltétlenül a kor alapján válasszunk. Vannak gyermekek akik, korukhoz képest nagyobbak vagy kisebbek. Így például, ha egy baba egy éves, de másokhoz képest ő kisebb, akkor a kisebb méretekkel rendelkező  hintalovak lesznek ideálisak számára.

   

           Néhány referenciaként szolgáló adat, amely segíthet a megfelelő méretű hintaló kiválasztásában.

                 6 hónapos plusz                            28-32 cm
                 9 hónaposnál idősebb                  34-40 cm
                 1 éves plusz                                    46 cm
                 18 hónaposnál idősebb                55 cm
                 2 éves plusz                                    60 cm
                 3 éves kor felett                              66 cm
                 3-12 éves korig                               83 cm

 

 • A hintaló használhatósága
  Most rácáfolunk arra, amit feljebb írtunk. Mivel egy minőségi hintaló nem olcsó, így ebben az esetben is arra törekszünk, hogy a pici minél tovább tudja használni. 
  Maradjunk a 9 hónapos példánál. Lehet, hogy eleinte még segítségre lesz szüksége a hintázáshoz, de 12 hónapos gyerekeknek készült hintalovak magassága, több, mint 10 cm-rel magasabb, mint a 9 hónapos gyereknek készült hintajátékok, ez azt jelenti, hogy tovább is tudja használni. 
  Konklúzióként elmondható, hogy sokszor úgy választunk hintalovat, mint kabátot „Majd belenő a gyerek”,ha azt szeretnénk, hogy hosszabb ideig tudja élvezni a játék által nyújtotta örömöket.

   
 • A hintaló mechanizmusa
  A hintaló történetéből megtudhatjuk, hogy sok hagyományos és modern hintaló a klasszikus mechanizmus alapján működik, mégpedig, hogy a ló egy íj alakú talpra van ültetve, amely vagy fából vagy műanyagból készült. A gyerkőcök felsőtestük erejét és súlyúkat használják az előre - hátra billenő, ringató mozgás létrehozásához.

  Az 1800-as évek végén feltaláltak egy újonnan szabadalmaztatott „biztonsági állvány” mechanizmust. Úgy vélték ez biztonságosabb, mint a másik fajta alap, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így nem is annyira elterjedt.

  Akárhogy is, kezdetben a picik felsőteste és a hátizmai nem elég erősek, még nincsenek teljesen kifejlődve, ezen felül még a hintázó mozgást sem ismerik, így szüleik segítségére szorulnak. Ahogyan a test izmai erősödnek és megszokják a billenő mozgást, úgy válnak egyre ügyesebbé és végül maguk is tudnak önállóan hintázni a hintalovon, amely nem csak kiválló szórakozást nyújt, de számos készségük is észrevehetetlenül fejlődik.

   
 • Egy kicsit a minőségről
  Ma már sok babatermék gyártó számára fontos, sőt előírás, hogy ne csak szép játékokkal jöjjenek ki a piacra, hanem az általuk gyártott játékok a legnagyobb fokú biztonsági előírásoknak is megfeleljenek.
  A legtöbb hintaló vagy más állatokat megformázó hintajáték, amely a piacon kapható átesett a biztonságot vizsgáló eljárásokon. 
  Minden EU-ban gyártott és értékesített terméknek meg kell felelnie a CE biztonsági előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak minden követelménynek való megfelelés érdekében vizsgálatokat kell végezniük, valamint az összes engedélyezett anyagot és gyártási folyamatot kell használniuk. 

  Ma már számos termék gyártása a távol-keleti országokban történik tömeggyártási eljárással, így nem minden esetben találkozunk a gyártás legmagasabb minőségi szintjével.
  Ez nem azt jelenti feltétlen, hogy nem jó minőségűek a hintalovak, csak a színvonal apró különbségekben lesz észrevehető, mint a varrás vagy az összeállítás.

  A jó minőség sokszor abban mutatkozik meg, hogy a termékfejlesztést alaposan átgondolták éskiváló textúrájú anyagokat használtak a gyártás során. Kisgyerekek által használt játékokról lévén szó, némelyikük letörölhető felülettel rendelkezik.

   
 • Stílus és design
  Az érvelés minden praktikus és logikus oldalának mérlegelése után a végső döntést legnagyobb részt, a hintaló funkciója, kinézete és designja fogja meghatározni. Van, aki a voksát a rózsaszín hintaló mellett teszi le, vagy inkább a régi korokra emlékeztető klasszikus hintalovat keresi, van akinek fontos, hogy guruló hintaló legyen a preferált típus.
Tartalomhoz tartozó címkék: hintaló

Keresés