Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Puzzle, kirakós játékok

 


 
AMIT A PUZZLE JÁTÉKOKRÓL MEGTUDHATSZ          

  • ​Kirakós játék avagy a puzzle története
  • ​Miért a puzzle az egyik legtöbb készséget fejlesztő játék?
  • Hogyan segíti a puzzle a gyerekeket az iskolásra való felkészülésben?
  • Egy remek alkalom, hogy együtt legyen a család
     

KIRAKÓS JÁTÉK AVAGY A PUZZLE TÖRTÉNETE 

A kirakós játék, mai ismertebb nevén a Puzzle nem egy új keletű, modern játék, sőt története több száz évre nyúlik vissza,  pontosan 1763-ra, amikor is az angol Jonh Spilsbury angol térképkészítő Nagy-Britanniában a földrajz tanulás megkönnyítése céljából készített először kirakót. 
Az első kirakós játék Nagy-Britannia térképe volt egy falapra ragasztva, melyet Spilsbury lombfűrésszel darabokra fűrészelt. A kirakót tanulási segédanyag céljából árusította. 
A mai puzzle játékoktól abban is különbözött a térképkészítő kirakójától, hogy nem rendelkeztek fogakkal, mint a mai játékok. 
A ma ismert kirakó játék megjelenése viszont csak a 19 század második felére tendálható. A kisipari technológiás gyártást a 20 század második felében felváltotta a tömeges előállítás. Az eddig magas előállítási költség így jelentősen lecsökkent, ennek köszönhetően rohamosan nőtt a kirakós játék népszerűsége és ezzel együtt az eladási mennyiségek száma is. 
Az előállítás módja szinte semmit nem változott. Egy kartonpapíron megjelenítenek különböző motívumokat, képeket, majd kis darabokra stancolják.
Egy kirakó minőségét a nyomtatás színvonala, a színek tartóssága és a vágási pontosság határozzák meg.
A gyártók óriási kínálata lehetőségek tárházát nyújtja, hogy a család minden tagja megtalálja a számára leginkább megfelelő puzzle játékot. A kirakós játékok között megtalálhatóak mind a néhány darabos változatok a kisgyermekek számára, mind a tízezer darabszám felettiek a puzzle szerelmeseinek. 
A puzzle nehézségét nem csak a darabszám befolyásolja, hanem a színezése is. A kép kirakását bonyolítja, ha minél nagyobb területen elenyésző a színkülönbség. Továbbá az igazán profik olyan kihívással is szembekerülhetnek, ahol két kirakós van egy dobozba összekeverve vagy mindkét oldalára nyomtattak képet.


MIÉRT A PUZZLE AZ EGYIK LEGTÖBB KÉSZSÉGET FEJLESZTŐ JÁTÉK

A puzzle azon játék típusok közé sorolják, melyek rendszeres használata számos képesség fejlődését segíti elő óvódás és kisiskolás korban. A gyerekek úgy tanulnak, hogy közben észre sem veszik.  Amíg ők csupán szép színeket és formákat látják és rakosgatják a helyükre illő darabkákat, addig koordinációs készségük, motorikus képességük nagymértékben fejlődik, továbbá formák felismerését is jobban elsajátítják. Továbbá a játék fejleszti stratégiai, logikai gondolkodásukat, összpontosító vizuális képességeiket és a képzelőerejüket. Közvetve különféle ismeretekre tehetnek szert az állatok fajtái, járművek típusai, növények fajtái és más egyéb dolgok kapcsán.


HOGYAN SEGÍTI A PUZZLE A GYEREKEKET AZ ISKOLÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN

Nem csak egészen kicsi korban fedezhetjük el a puzzle jótékony hatását a gyermek fejlődésében, de az iskolára való felkészülésben is. Hiszen olyan készségeket erősít, amelyekre a gyerekeknek igen csak szüksége van, hogy a tanulás gyorsabban é könnyebben menjen. 
A figyelem a tanulás egyik alapfeltétele, mely a puzzle kirakása közben nagyon jól elsajátítható. Az óvódás évek után sok gyermek számára okoz gondot egy 45 perces óra végigülése. A sok játék és szórakozás után ez egy borzasztó monoton és unalmas dolog. A puzzle használata fejleszti a gyerek monótoniatűrését. 
A kitartásra és feladattudatra nevelés egyik kiváló eszköze, hiszen egy több száz darabból álló puzzle kirakásához nem kevés türelemre és kitartásra van szükség. Az apró darabkák helyének megtalálása után a beillesztés a kézügyesség és a finommotorika fejlősére van pozitív hatással, amely az iskolában a megfelelő írásmozgás kialakulásához elengedhetetlen. Azon adottságok is javulnak a puzzle használatának hatására, amely a vizuális észlelés, rész-egész viszonya vagy az alakfelismerésben van segítségünkre,

 

EGY REMEK ALKALOM, HOGY EGYÜTT LEGYEN A CSALÁD

A puzzle kognitív szerepén kívül, vagyis azon hogy a gyerek kísérletezik és próbálkozik, gondolkozik, roppantmód szórakoztató is egyben. Nem csak a gyermek fejlesztésében kiváló, de remek alkalom, hogy a család együtt játsszon és minőségi időt töltsenek a szülők a gyerekekkel. 
Ilyenkor jókat lehet beszélgetni, nevetni vagy éppen csak egymás társaságát csendben élvezni. A kissebekkel való kirakós játék jó alkalom, hogy a beszélgetve a képen látható dolgokról, játszva bővítsük tudásukat és ismeretüket. 

 

 

Keresés