Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mikortól optimális az itatópohár használata és miért?

Minden édesanya azt szeretné, ha kisbabájának a legjobbat nyújthatná, legyen szó a baba testi vagy szellemi fejlődéséről. Az újdonsült édesanyáknak nem csak gyermekük egészséges fejlődését kísérő védőnők vannak segítségükre, de a babatermékeket előállító gyártóknak is az az érdeke, hogy minél jobb és praktikusabb termékekkel segítsék az édesanyák amúgy sem egyszerű mindennapjait.
Nincs ez másképp az itatópoharak esetében sem.  Ahogy az autós ülések tekintetében is folyamatos fejlesztések folynak a baba biztonsága érdekében, úgy a kisbabák megfelelő módón való táplálása sem kap kevesebb figyelmet. 
 

Az itatópohár bevezetése a szakértők ajánlása alapján

Számos tanulmány és megfigyelés okán, a szakértők úgy tartják, hogy a baba itatópohárhoz való szoktatásának a megkezdése 6 hónapos kortól javasolt. 1 éves kor után pedig a cumisüveget teljes mértékben fel kell, hogy váltsa valamilyen nyitott fedelű itató.
Nyílván valóan ez egy iránymutatás, mert minden gyermek életében egyedi hogy milyen gyorsan fejlődik, van akinél hamarabb, van akinél később jön el az az  idő, hogy megtanuljon pohárból inni.
Hogy miért a 6 hónapos kort javasolják a szakértők? Ennek egyszerű az oka, ideális esetben a baba 6 hónapos korában kezd ismerkedni a szilárd táplálékkal és ez a folyamat egy éves korában fejeződik be.
 

Miért szoktassuk rá a babát mihamarabb az itatópohár használatára

A cumisüvegek használata egy nagyon kényelmes és egyszerű dolog, de ennek a kényelemnek később nagyobb kárát látjuk, mint hasznát. Az ivópohár rosszul időzített és nem megfelelő bevezetése és helytelen használata számos dologgal összefüggésben van, mint például a rossz szájhigiénia, elhízás és nem mellesleg a késleltetett beszédfejlődés is lehet egy káros következmény. 
A lentebb említett problémák kiküszöbölhetőek, ha minél előbb megtatítjuk kisbabánkat tanulópohárból inni.
 
 • Fogszuvasodás
  Ezen esetben inkább a cumisüveg tartalma okozza a problémát, ugyanis sok szülő nem kizárólag anyatejet vagy vizet tesz a cumisüvegbe, hanem teát, gyümölcslevet, vagy valamilyen cukros folyadékot. Míg a tanulópohár esetében a folyadék minimális ideig érintkezik a fogakkal, a cumisüvegnél ez az idő jóval hosszabb, különösen, ha a pici szájában van egész nap. Egy 2008-as tanulmány melyben több száz kisgyermek vett részt, hűen tükrözte, hogy fogszuvasodás egyik legkomolyabb kiváltó tényezője az éjszakai cumisüveg használat.

   
 • Elhízás
  Ahogyan a szuvas, tömött vagy éppen kihúzott fogak is a cumisüvegből adott cukros italokra vezethető vissza, így az elhízás is. Általánosan elterjedt, hogy a szülők betöltenek magas cukortartamú italokat, pépeket, teát vagy babaitalt a cumisüvegbe, így nem csoda, ha a kisgyermek szervezete már korai életszakaszában hozzászokik a cukorhoz, amely nem mellesleg súlygyarapodáshoz is vezet. 

   
 • Késleltetett beszédfejlődés
  A tanulópohár nem használata, nem tanítja meg a kortyolás képességét és ezzel azon mozdulatsorokat  a kisbabának, melyek elengedhetetlenek gügyögés és a beszédhez szükséges izomzat megfelelő fejlődéséhez.

Keresés