Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Milyen készségeket fejleszt a hintaló

Van néhány játék, melynek születése évszázadokra nyúlik vissza, ilyen játék a hintaló is. Valahogy soha sem megy ki a divatból, sőt mindig idomul a korokhoz és újabbnál újabb és csinosabb külsőt kap. Az évszázadok alatt sok változáson ment át, de ugyanúgy mosolyt csal a mai gyerekek arcára, mint ahogyan nagyszüleink esetében is tette és eközben számos készség fejlődésére pozitív hatással van.

 

Egyszer volt, hol nem volt

Ennek az ősi, régi játéknak még régen funkciója volt. A 15. században a hintaló egy lovat formáló fejből és egy fanyélből állt, még csak a nagyobbacska gyerekek tudtak vele játszani, mert használatához szaladni kellett.
Szerepjátékkal eljátszották a gyerekek, ahogy édesapjuk vadászott vagy harcolt az ellenséggel, ezzel játékosan előkészítették magát a lovaglást.
Az első, mostanira emlékeztető hintaló a feljegyzések szerint a 17. században jelent meg. Formája még csak igen kezdetlegesen hasonlított az általunk ismert hintalóéhoz.
A 18. századra már hasonlítva az arab telivérekhez, élethűbb, kecsesebb és elegánsabb formát kaptak, farkuk és sörényük igazi lószőrből készült.
Ahogyan az 1800-as években a lovak egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, úgy lett egyre több gyerekszoba nélkülözhetetlen játéka a hintaló.
Az 1900-as években már igen kiforrott az általunk jól ismert design, azonban a világháború egy ideig megálljt parancsolt a hintalovak fejlődésének is, sőt vissza is vetette azt, mert a gyártók olcsóbb anyagokhoz kényszerültek nyúlni, mint pl. a fém.
A hintaló az utóbbi években azonban újra virágkorát éli, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a gyártók egyéb más állatokat is ˇhintalovasítottak”, mint pl. a katica hintaló, megjelentek a piacon a műanyag hintalovak és a foteles változatok is. Mára a hintalovak oktató-és szórakoztató játékká váltak, melyek segítik a gyerekeket mozgásuk javításában és mozgásra ösztönzik őket.

Minden igyekezetünk ellenére nehéz elképzelni ikonikusabb játékot, mint a hintaló. Mint feljebb már említésre került, történetük több száz évre nyúlik vissza és semmi jele annak, hogy kimennének a divatból. Olyan kórban élünk, ahol nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek életét is a csúcstechnológiával működő eszközök és játékok határozzák meg. Mindennek ellenére a hintaló a maga páratlan egyszerűségével még mindig kiemelkedik a játékok közül.
A hintalovak amellett, hogy nagyszerű szórakozást jelentenek, fizikai és mentális előnyük sem elhanyagolható.


Vonzerejük abban rejlik, hogy egyediek és valamiféle olyan minőséget és esztétikai élményt nyújtanak, ami megkülönbözteti őket a már ismeretlenségbe merült játékoktól.A hintalovak a gyerekszobák elengedhetetlen kiegészítői. Folytonos jelenlétüket talán annak köszönhetik, hogy az embereknek igen erős kötődése van a lovakhoz, így lovagláshoz is, továbbá nem egy specifikus játék, fiúk és lányok számára egyaránt vonzóak.
A hintalovak előnyérhez írható számos játékkal szemben, hogy nem állnak bonyolult alkatrészekből, melyek elveszhetnek, eltörhetnek, vagy a legrosszabb esetben a gyerkőc lenyelheti.
Ma már a játékgyártó cégek nagy figyelmet fordítanak arra, hogy játékaik biztonságosak legyenek, de még így is sok olyan játék kerül a piacra, amelyet a találékony kisgyerek szétszedhet és darabjait a szájába veheti. Mindemellett, manapság számos játék akkumulátorral működik és nem fejlesztik azon képességeit a gyerekeknek, amelyeket el kell sajátítaniuk.A hintalovak működéséhez nincs szűkég elemekre és összeszerelni sem kell.


A hintaló fejlesztő hatásai

 • A hintaló fejleszti a mozgásképességet és motoros készségeket
  A kisgyermekek életének korai szakaszában nagy jelentősége van a motoros készségek fejlődésének. A motorikus készségekhez sorolunk pl. olyan tevékenységeket, mint a futás, labdadobás, vagy a tollal történő írás, azonban megkülönböztetünk finom-és bruttó motoros tevékenységeket.
  A bruttó motoros képességek nagy izomcsoportokat érintenek, ezen mozgásokban az egész test vagy egy végtag nagy része aktivizálódik, mint pl. a séta, ugrás, mászás vagy kerékpározás.
  Ez a fajta motorikus képesség már korán, a csecsemő életének első heteiben kezdenek kialakulni. Életének első éveiben a bruttó motoros készségek fejlesztése nagy jelentőséggel bír, hogy elsajátítsák a testük megtartását, a testük egyensúlyban tartását vagy a járás képességét.
  A finom motoros készségek esetében a kis izomcsoportok munkáiról beszélünk. Ezek a készségek is egész életünkön keresztül fejleszthetők. Az ember egy életen át képes javítani mozgásán vagy új mozgásokat elsajátítani. Azonban a kisgyermekek első évében hónapról hónapra sajátítanak el újabb- és újabb finom mozgásokat, melyek főként a kezek mozgatására korlátozódik.
  A hintalovak nagymértékben segítik a bruttó motoros készségek fejlődését azáltal, hogy a hintalovon történő mozgás segít nekik, hogy megtanulják egyenesen tartani magukat, továbbá erősíti a felsőtestüket.

   
 • Fejleszti az egyensúlyérzéket
  A gyermekek finom motorikus készségeinek fejlődésével a kisebb izmok segítenek finom hangolni a hintalovon történő egyensúlyozást.
  A ringató, hintázó mozgások elősegítik a vesztibuláris (belső fül) rendszer stimulálását, mely segítségünkre van az egyensúly megteremtésében. Kezdetben a hintaló használatát megkell tanítani a piciknek, végig kell őket vezetni a billenő mozgáshoz szükséges mozdulaton, amíg el nem sajátítják ezt a fajta mozgásformát.


 • Nyugtató hatás
  Mint más hintajátékok esetében is, legyen szó elektromos babahintáról vagy kültéri hintákról, itt is fontos megemlíteni a hintáztatás nyugtató hatását. A hintaló előre - hátra történő ringató mozdulatai megnyugtatják a gyermeket, ahogy egy csecsemőt édesanyja ringatása.

   
 • Vizuális érzékelés
  Hasonlóan a ritmusérzékhez a hintaló használatával a vizuális érzetek is stimulálódnak. Pici korban, mikor még a gyerkőc nem tudja egyedül használni a hintalovat és a szülő még tanítja, hogy hogyan kell a hintalovon ülni és hintázni, akkor még a pici nem tudja, hogy igazán mi is történik, csak élvezik azt a fajta mozgását, amit a hintalovak mozgása kínál. A vizuális érzékelés is hozzátartozik ahhoz, hogy megtanulják, hogyan is kell mozogni a térben.

   
 • Ritmusérzék fejlődése
  A picik miközben használják a hintalovat, akár hintáznak, akár csupán ülnek rajta, agyuk érzékeli a ritmust a hintaló lassú és gyors mozgásai során. Azzal egyetemben, ahogy a test izmai éppen milyen mozgást végeznek, elkezdenek emlékezni arra, hogy hogyan kell mozgassák a testüket egy bizonyos ritmus kialakítása érdekében. Az hogy hogyan tudják gyorsabban vagy lassabban hintáztatni a hintalovat, az a picik ritmus érzékén és fizikai fejlődésükön múlik.
Tartalomhoz tartozó címkék: hintaló

Keresés