Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Milyen hintát válasszunk?

Számos hinta típus vásárolható meg, legyen szó beltéri szoba hintákról vagy kerti hintákról. Mindenképp segítség, ha egy összegző képet kapunk, hogy melyik hintának milyen sajátossága van és korban melyik típus az ideális választás gyermekünk számára, ha hintavásárlásban gondolkozunk.
 

Picit vissza a múltba

A hinta története egészen ie.1450-ig nyúlik vissza, ekkor már Görögországban használták a ma is közkedvelt eszközt, amely fából készült és kötéllel volt a fára esősítve. 
Az első nyilvános játszóteret 1859-ben nyitották meg Manchesterben, Angliában, azonban innen sem hiányozhatott a játszóterek alapfelszereltségéhez tartozó szabadtéri hinta. Nem kellet sok időnek eltelnie, hogy ez a közkedvelt játék meghódítsa az egész világot.
1887-ben az USA első játszóterén a San Franciscoi-i Golden Gate Parkban már saját állvánnyal gyártott típusok szabványosítva voltak és jóval biztonságosabbakká tették elődjeiknél. 
A második világháború utáni időszakban már a játszóterek mellett megjelentek az amerikai családok kertjeiben is a kültéri hinták.

A szabadtéri hinták vonzereje nem csökkent, hanem nőtt, sőt olyannyira kedvelik ezt a „játékotˇ, hogy számos új változat, típus jelent meg az elmúlt évtizedekben, Ez köszönhető annak, hogy a gyerekek számára egy nagyszerű kinti játék és elfoglaltság. 
Általában a szülők azért viszik a játszótérre gyermekeiket, hogy könnyebben levezessék fölösleges energiáikat, sokan azonban nem is tudják, milyen jótékony hatási vannak a hintázásnak és ma már terápiás céllal is alkalmazzák. Nem csupán a gyerekek fizikai fejlődését támogatja, de kognitív képességeikre is pozitív hatással van a hintázás.
Ma már nem csak kültéri hinták keresettek, hanem a legkisebbek számára készült beltéri hinták is nagyon kelendőek, mint az elektromos babahinta vagy picit idősebbeknek készült felakasztható szobahinta.

Ugyanúgy, mint a hinták típusaiban, úgy a használt anyagok tekintetében is bővelkednek a hinta típusok. Az emberi képzelő határtalan, szinte minden anyagot és formát képes az ember felhasználni, ezt mi sem bizonyítja ezt jobban, mint pl. a gumiabroncs hinta, de nyilván vannak korszerűbb anyagból készült, biztonságtechnikai szempontból alaposan megtervezett modellek is a hinta „repertoárban”.


Hinta típusok

 • Lengő hinta - Hagyományos hinta
  A lengő hinta egy állványra  felfüggesztett ülés, mely lehet beleülős vagy lap kivitelezésű, kor függvénye, hogy melyik felel meg jobban a gyermek számára.
  Az emberek gondolataiban, mikor kiejtjük a hinta szót, megjelenik egy kép. Valószínű, hogy mindenkinek a hagyományos fából készült és kötéllel egy fa ágára erősített lap hinta jut az eszébe. Ezekek a hintáknak van egyfajta hangulata, amit nem lehet tőlük elvenni.
  Egyfajta különleges hangulatot adnak a kertnek a kézzel készített hinták és ha valaki szeret maga barkácsolni és saját maga készíteni dolgokat az még nagyobb élmény.
  Megvan az az előnye, a boltban megvásárolt kerti hintákkal szemben a saját kezüleg készített hintáknak, hogy egyedi tervezésűek, megválaszthatjuk, színét, formáját és anyagát.
  Nyílván ezen hinta típus egy idősebb korú gyermek esetében jöhet csak szóba, aki elég idős ahhoz, hogy ezt a hinta típust biztonságosan használja.
  DIY (do it yourself –csináld magad) hintánk felakasztásához használhatunk kötelet vagy láncot. A láncok előnye, hogy nagyobb súlyt képesek megtartani és tartósabbak, de az emberek nagy többsége mégis a kötél mellett dönt, mert esztétikailag sokkal szebb egy kötéllel felakasztott kerti hinta.

   
 • Gumiabroncs hinta
  Ha a csináld magad vonalnál maradunk, nemcsak hogy még jól is mutathat, de egy különlegessége is lehet a kertnek egy gumiabroncs hinta.
  Felakasztható fára is, de rögzíthető egy hinta alaphoz is, csupán arról kell meggyőződni, hogy az abroncshinta biztonságosan van-e rögzítve.
  Professzionális gumihinták meg is vásárolhatóak, ha valaki nem egy ezermester és nem bízik az asztalos készségeiben.
  A kereskedelmi forgalomban kapható abroncs hintákat úgy gyártották, hogy nagyon masszívak legyenek és ellenálljanak a gyerekek durva játékának is. Bármilyen stabilnak is tűnik nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártó által megszabott súlykorlátot, a gyermeknek szánt gumihinták, valószínűleg nem bírják el egy felnőtt súlyát.

   
 • Fészekhinta
  Szintén nagyobb gyermekek számára ajánlott hinta típus a fészek hinta, de piciknek is tökéletes szülői felügyelettel, sőt akár felnőttek is használhatják. A gumiabroncs hinta fejlettebb változata, tulajdonképp utódjának is mondható. Igen népszerű a gyerekek körében, mert egyszerre többen is használhatják, így igen jó szórakozás. Nevét a madárfészekhez hasonló kialakítása okán kapta. A fészekhinta felakasztható mind kertben, mind lakásban.
  Idősebb korú gyerekek szobájában is jól mutat és funkciójában is jól kihasználható, nyilván ők nem hintázni fognak benne, csak inkább olvasni vagy a telefont nyomkodni ülnek bele és élvezik a nyugtató, ringató mozgását.
  A fészekhinta megválasztásának legfontosabb szempontja a hinta teherbírása. Fontos, hogy legalább 100 kg fölötti súlyt elbírjon, mert ha nem, valószínű hogy nem megfelelő az anyagminőség. 
  Az ülőrész átmérője, inkább nagyobb legyen, hogy idősebb korú gyerekek vagy felnőttek is kényelmesen használhassák, vagy esetlegesen több gyermek egyszerre.
  Az ülőrész kényelmes kialakítása is fontos aspektus, hiszen nem mindegy, hogy milyen komfortosan töltjük el benne az időt. Szerencsés, ha a fészekhinta anyag könnyen tisztítható. Amit még nem érdemes vásárlásnál figyelmen kívül hagyni az a hinta állíthatósága. Ez azért fontos, hogy a gyerekek akár magukat is tudják lökni, ha már elég idősek és leér a lábuk.

   
 • Tányérhinta
  A kerti gyerek hinták egy kevésbé ismert típusa a tányérhinta vagy körlaphinta. Egyik előnyös tulajdonsága, hogy kis méretük okán nem túl sok helyet foglalnak, így ideális választás olyan családok számára, akik kisebb kerttel rendelkeznek.
  Felakasztható fára vagy hintaállványra és lakásban is használható, ha adottak a körülmények a biztonságos rögzítéshez, illetve van elég hely a hintázáshoz. A faághoz való erősítés esetében, mindenképp meg kell győződni arról, hogy az ág elég erős-e és elfogja-e bírni a hintázó gyermek súlyát.
  A tányérhintát használó gyerekeknek nehéz csak a lábuk lendítésével mozgásba hozni a hintát, így annak érdekében, hogy a gyerekek képesek legyenek önállóan hintázni, célszerű a körlaphintát olyan helyre telepíteni, ahol a lábukkal érinthetik a talajt.
  Mivel a tárcsa nem csak ülő helyzetben, hanem állva is használható, így idősebb gyerekek számára javasolt ez a hinta típus. A körlaphinta a gyerekek egyensúlyérzékét kiválóan fejleszti.

   
 • Hintaló
  A hintaló, mint játék több száz éve jelen van a gyerekszobákban és nem csak örömöt csal a gyerekek arcára, hanem „láthatatlan” módón fejleszti fizikai és motoros képességeiket, továbbá mentális hatásuk sem elhanyagolható. Olyan készségekre van fejlesztő hatással, mint a bruttó motoros készség, egyensúlyérzék, vizuális érzékelés, ritmusérzék és emellett nyugtató hatása is említésre méltó, mely a hintáztató mozgásnak tulajdonítható.
  Egészen pici gyermekek számára is készülnek, hintalovak, hintajátékok, de ezek a foteles, vagy beülős változatok, melyekben a csöppségek biztonságosan hintázhatnak szüleik segítségével.  Nagyobb gyerekek részére, akik már képesek maguk mozgásba hozni és mozgásban tartani a hintalovat a választék határtalan. A gyártók termékválasztékában megtalálható a gurulós hintaló, a zenélő hintaló, sőt a műanyag hintaló is.
  A hintaló kiválasztásánál, amire mindenképp érdemes figyelmet fordítani, az a hintaló mérete és ülésmagassága. 
Tartalomhoz tartozó címkék: hinta

Keresés