Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Szükséges-e a cumi a babának?

Néhány babatermék, így a baba cumi is két táborra osztja az édesanyákat. Vannak, akik ellenzik és elhatárolódnak a használatától, mások viszont el sem tudnák képzelni nélküle a mindennapokat. Akkor most adjunk-e cumit a babának vagy sem?
 

Mikor jelent a cumi megoldást?

Gondoljunk csak bele, ha csupán negatív hatásai lennének, nem tudott volna ilyen hosszú életutat bejárni és a mai napig fennmaradni.
Sokszor mondják azt, hogy az arany középút a legjobb, ez a cumi esetében sincsen másképp, az hogy a cumi hatását és adottságait előnyünkre vagy hátrányunkra fordítjuk, az nagymértékben függ tőlünk és persze csemeténktől.
Sok esetben történik az, hogy az édesanyák akkor nyúlnak a csecsemő cumi után mikor nincsen más megoldásuk az adott problémára és a cumi egy remek megoldásnak tűnik. Anyukák számoltak be arról, hogy olyan esetekben adták a cumit gyermekeik szájába, amikor azt szerették volna, hogy szoptatás után tovább aludjon a pici és ne ébredjen fel, vagy azért hogy gyermekük ne vegyen mindent a szájába. Azonban mégis a legtöbb esetben a cumit a baba megnyugtatására használták az anyukák.

 

Miért hat a cumi nyugtatólag a kisbabákra?

Nem csak a cuminak van nyugtató hatása a babára, hanem az ujjszopásnak és a komfortszopinak is. A baba édesanyja pocakjában 9 hónapon keresztül egy biztonságos kis világban él, ahol megtapasztalta a körülöleltség és a testkontaktus érzését, így nem csoda, ha a kinti világban is erre a biztonságra vágyik. Az újszülött csecsemőknél felfedezhetőek olyan eszközkészletek, amelyeket saját megnyugtatásukra használnak, amely a magzati lét biztonságát idézi fel, pl. összegömbölyödnek, a kiságy falához húzódnak vagy szopják az ujjukat. Már az ultrahangos képeken is sokszor látható, hogy a baba ujja a szájában van. 
Szoptatás alkalmával a baba tökéletesen megnyugszik, így ez egy remek módszernek bizonyul, de valljuk be, hogy ez hosszú távon nem kivitelezhető. Jó, ha a bébi emberi kapcsolódások útján nyugszik meg, pl. ha ringatják, dúdolnak neki vagy megölelik.
Azonban, ha már a lehetőségek tárházát teljesen kimerítettük és az egész család már hetek óta nem alszik, abban az esetben egy nélkülözhetetlen eszköz lehet a baba cumi. 

 

Ha már cumi, akkor használjuk jól

A cumi használatnak és az ujjszopásnak élvezhetjük a rövidtávú előnyét, de hosszútávon gyermekünk láthatja kárát, ugyanis a fogászati szakemberek állítása, hogy a cumi használata arcfejlődési és fogsorzáródási problémákat és nem utolsó sorban beszédzavart is eredményezhet. Ha mindenképp letesszük a cumihasználat mellett a voksunkat, abban az esetben ügyeljünk arra, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen a szájába, inkább csak elalvásnál és minél hamarabb szokjon le róla. Az intenzitás és az időintervallum, hogy meddig cumizik a baba, súlyosbíthatják a következményeket.


Tehát konklúzióként elmondhatjuk, hogy nem szükséges a cumi egy kisbaba életében, ugyanakkor viszont sok esetben egy kis időre képes tehermentesíteni a fáradt édesanyákat.

Tartalomhoz tartozó címkék: cumi

Keresés